fredag 29 mars 2013

Klänningen.

När jag var gravid bar jag nästan enbart klänningar. Klänningen är ju det bästa plagget. Bekvämt, snyggt och man behöver inte matcha med något annat upptill.

Magen gjorde dessutom att jag kunde bära upp klänningar som jag annars inte skulle tycka om.

En av mina favoriter var den här prickiga som jag hade från det att magen precis börjat bli lite större till absolut sista graviditetsveckan.

Hittade den när jag rensade garderoben häromdagen men nu känns den alldeles för lång vilket jag tycker skapar lite tältkänsla på mig.

Men tror att om jag bara kortar den något kommer den bli fin i vår.

Det får bli en klänningvår i år igen har jag bestämt.

En skärtorsdag med fransk frukost.

Glad påsk på er!

Jag och Albin inledde påsken med att stiga upp tidigt (gör vi i och för sig varje morgon, men ändå) för att möta upp min granne Elina och hennes lilla Frej.

Vi skulle nämligen äta frukost på mitt favoritcafé på Kungsholmen - Petite France.


De hade gjort påskfint med ägg i fönstret.

Och så fanns det påskchoklad på menyn.

Det var min första utefrukost med Albin och man kan säga att jag hade ganska fullt upp med att ge honom fruktpuré, leverpastejmacka och undvika att tallrikar och glas åkte i golvet, men lyckades hur som helst få i mig min egen frukost till slut. Fanns ingen tid att fota men tror att det var lika bra för det såg ut som kaos på vårt bord efter cirka tre sekunder.

En rolig grej hur som helst med att gå på café med Albin numera är att han har börjat vinka till dem som sitter vid borden intill. När han väl har kollat in någon att vinka till släpper han dem inte med blicken och så lyfter han ena armen och vinkar genom att sakta sakta öppna och stänga handen. Han ser så koncentrerad ut, och så himla gulligt är det.

Sen tog vi en promenad längs med norrmälarstrand och pausade lite på en bänk.

Bra start på påsken!

lördag 23 mars 2013

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1-listan

10 saker jag tycker om


- Stå i köket och laga mat en lördag medan man dricker rödvin och äter naturchips ur en liten skål.
- Smaken av första klunken kaffe, varje morgon.
- Serien Girls.
- Cykla när det är klarblå himmel och 25 grader varmt och bara varma vindar och stranden kanske ligger fyra mil bort men det gör ingenting.
- Sitta på sängen i pyjamasbyxor, äta körsbärsglass och spela backgammon.
- Göra hemmagjord sangria och äta fajitas på golvet en sommarkväll när man precis har kommit hem från Barcelona.
- När man första gången för året smörjer in ansiktet med solskyddsfaktor för att det äntligen börjar bli vår och lukten gör att man kommer att tänka på något bra minne från sommaren innan.
- Åka tunnelbana utan barnvagn. Blir lika förvånad varje gång över hur fort man faktiskt kan ta sig fram, känner mig lite som stålmannen.
- Sommardagar då man promenerar runt hela söder och upptäcker en ny gränd eller kullerstenstrappa som man kan sitta i och dricka kaffe.
- Vakna utsövd tidigt en lördag och ligga kvar i sängen och läsa.

9 saker jag tycker mindre om

-  Jättebranta backar, om jag måste åka nedför dem på en snowboard.
-  Höga berg, om jag måste klättra och det finns inga räcken som skyddar en.
-  Laga mat en tisdag.
-  Kollegor som stänger in sig i ett rum på kontoret och snackar skit om de andra.
-  När man går förbi en bar på Ringvägen i Stockholm och det är lördag förmiddag och klockan kanske är elva och vid ett av borden på uteserveringen sitter två barn som kanske är 7  och 11 år och mitt emot sitter deras mamma och pappa som precis har tagit dagens första öl.
- Packa när man ska resa bort. Blir sjukt stressad av att behöva välja vad jag ska lägga i väskan.
- Packa upp när man kommit tillbaka från en resa. Så onödig grej att behöva slösa tid på.
- Mammor eller pappor som himlar med ögonen eller beklagar sig högt över sitt barn inför en vän eller någon på gatan som om barnet inte hör eller ser fast det är närvarande i allra högsta grad.
- Att diska.

8 bloggar jag läser

- Lady Dahmer
- Nina Åkestam
- Vilda barn
- Alabama Sthlm
- En annan du (precis börjat läsa)
- Niotillfem
- Kitty Jutbring (också börjat läsa precis)
- Underbaraclara

7 saker jag vill göra i framtiden

- Åka tillbaka till Sydafrika.
- Flytta in i ett hus med ett gulligt kök där man kanske kan ha en vit gammal kökssoffa, trägolv och mönstrade tapeter.
- Skaffa ett lillasyskon till Albin.
- Bli riktigt duktig på att spackla, tapetsera, lägga golv och sånt där.
- Skriva mer.
- Köpa en riktigt bra kamera.
- Ta sånglektioner igen.

6 saker jag är rädd för

- Getingar.
- När man är i vindsförrådet och lampan plötsligt slocknar.
- Åka bil på en slingrig bergsväg och det finns inget räcke som skyddar en.
- När det åskar och man kanske går på en hög bro och har jättelångt hem.
- Psykologiska thrillers.
- Gå ensam hem när det är mörkt och folktomt.

5 platser jag tycker om att vara på

- Hemma hos pappa i Kroksjö.
- I en stuga på en udde på Utö som vi brukar hyra på somrarna.
- I fönstret på Pet Sounds med en öl eller ett glas vin i handen och en bra kompis bredvid.
- Var som helst med Albin som gosar in sig i min famn.
- På ett bibliotek någonstans.

4 saker som beskriver mig

- envis
- klok
- snäll
- en sån som styr upp och fixar saker

3 saker jag ser fram emot

- Den här sommaren med Albin. Förra sommaren var han ju så himla liten och låg mest och sov i vagnen men nu när han är lite större kommer vi  kunna göra en massa roliga saker tillsammans, som att gunga och bada till exempel.
- Gå på Sturebadet med Andreas och dessutom få en timmes massage.
- Att det ska bli vår.

2 bra filmer

- Little Children
- I´m a Cyborg, But Thats OK

1 bra låt

Samma himlar på Hästpojkens nya skiva.

Hittade den här bra listan på bloggen niotillfem.

onsdag 20 mars 2013

Jo det var så att jag hade tänkt skriva hundra intressanta inlägg här, men sen råkade jag somna på vardagsrumsmattan i en vecka.

Alltså. Varje gång jag uppdaterar bloggen flera dagar på raken och liksom känner att nu är jag inne i ett bra bloggflow så tänker jag att den här gången kommer det hålla i sig och jag kommer bli en sån där som uppdaterar typ varje dag, jämt jämt jämt från och med nu.

Och sen bara går jag och blir trött i en vecka, har noll inspiration, kan inte komma på en enda bra bloggidé som någon endaste människa kan tänkas vara intresserad av och kan föresten inte göra någonting annat än att typ lägga mig ned på mattan på vardagsrumsgolvet, sluta ögonen och bara andas när klockan är ungefär åtta och Albin har somnat och det är dags för min så kallade "egentid" för dagen.

Så då vet ni. Det är ungefär det som händer gång på gång på gång om ni undrar varför jag är så oregelbunden med uppdateringarna här.

onsdag 13 mars 2013

Premiär i lekparken.



Lästips!

Jag tycker det är ganska svårt att hitta bloggar om föräldraskap. Det finns hur många mammabloggar som helst om vardagslivet med en liten bebis eller ett större barn, men inte så många bloggar som mer är inriktade på reflektion och tankar kring föräldraskapsfrågor.





Men jag har i alla fall hittat en blogg på det temat som jag följer. Vilda barn heter den, och även om jag inte håller med om exakt allt hon skriver tycker jag ofta det är intressanta och tänkvärda inlägg kring olika frågor som rör barn och föräldraskap.

Som idag när jag gick omkring här hemma och hade lite dåligt samvete för att  vi är så dåliga på att köpa leksaker åt Albin såg jag det här inlägget om stimulans och överstimulans som fick mig att tänka att det nog är rätt okej ändå. Han verkar ju faktiskt inte direkt understimulerad här hemma.

Skulle gärna hitta fler bloggar om föräldraskapsfrågor. Om ni känner till några, tipsa gärna!

måndag 11 mars 2013

Jag hade tänkt sluta amma..

men sen blev det ungefär tvärtom.

För två veckor sen eller så bestämde jag mig för att sluta amma. Okej, kanske inte bestämde mig som i helt tvärsäkert nu slutar jag amma och det med basta. Men jag ammade i princip bara en gång per dag (på morgonen) och det kändes som att det målet lika gärna kunde bytas ut mot välling. 

Jag hade föreställt mig att det här med att sluta amma skulle vara en ganska jobbig process (för både mig och Albin) men upptäckte att amningen snarare trappades ner helt naturligt i och med att Albin började äta mer och mer annan mat om dagarna. Det är frukost och mellanmål och lunch och mellanmål igen och middag och gröt och välling. Ja ni fattar, plötsligt fanns det liksom inget utrymme för att klämma in ett mål bröstmjölk dessutom mellan alla andra mål. Så utan att egentligen planera det, var det plötsligt bara morgonamningen kvar. 

Och eftersom jag ändå knappt hade någon mjölk kvar så tänkte jag att då kan jag ju faktiskt lika gärna sluta amma helt. Jag är ju ändå nästan där. Och Albin verkade nöjd med att ha det så.


Men.

Precis när jag hade bestämt mig hände något. För plötsligt började Albin vakna på nätterna.
Och då menar jag inte vakna som i att ge ifrån sig några små ljud och på sin höjd öppna ögonen som han brukade göra när han var mindre. Utan verkligen vakna. Oftast inte gråta. Men ställa sig upp i sängen. Och det är dadadaa och bababaa och mamamamaa och till slut klättrar han nästan ur sängen eller nyper Andreas i tårna (som han gjorde imorse). Vad som helst för att vi ska vakna och lyfta upp honom alltså. Och det enda som verkar hjälpa för att få honom att komma till ro och somna igen är att amma. 

Vår första tanke var att han kanske inte får i sig tillräckligt med mat på kvällen. Att det är därför han vaknar. Så vi införde ett extra mål gröt innan vällingen på kvällen. Och då sov han faktiskt bättre. I kanske två nätter, eller tre på sin höjd. Sen började han vakna igen.  

Så jag som för bara två veckor sen hade planer på att sluta amma helt och hållet och som slutade nattamma för vad som känns som evigheter sen, har nu börjat amma igen på nätterna. Och faktiskt även på dagen ibland när Albin har svårt att komma till ro.

Först tänkte jag att vi måste hitta något sätt att bryta det här mönstret. Annars kommer han vänja sig vid att äta på nätterna och så kommer det bara bli mer och mer. Men sen har jag tänkt om. Och istället bestämt mig för att gilla läget och tänka att, ja men om han nu vaknar på natten och inte kommer till ro förrän man tar upp honom och ammar, ja men då är det väl för att han behöver det just nu. Svårare än så behöver det ju faktiskt inte vara. Det betyder ju inte att det kommer vara så för alltid. Han kommer ju knappast komma springande om nätterna som 14-åring med nappflaskan i högsta hugg och ropa välling!

Det är så lätt att höra bvc-sköterskornas ord om att när ett barn är si eller så gammalt ska det "kunna sova hela natten" eller "inte behöva äta på natten" och så tror man att det är något fel om ens barn bryter mot det mönstret och försöker hitta alla tänkbara lösningar för att åtgärda det. 

Jag har funderat på varför det är jobbigare att behöva vakna på nätterna nu än vad det var för några månader sedan när Albin var yngre. Och den enda förklaringen jag kan komma på är att då förväntade jag mig med det, då hade allt annat varit ett undantag. Medan det nu är precis tvärtom. Jag förväntar mig att han ska sova hela natten. Och då blir det ett undantag när han plötsligt vaknar mitt i natten och vill äta. Och därmed också mycket jobbigare.

Men jag tror egentligen inte det är så mycket att han är hungrig. Utan att det lika gärna kan vara närheten han behöver. Han är ju liksom mitt i den berömda "separationsfasen" och det händer så himla mycket just nu. 

Så för att göra en lång historia kort. Mina planer på att sluta amma har gått i stöpet kan man säga. Och vi får väl helt enkelt se hur länge det dröjer innan jag kan ta upp dem igen. 

När slutade ni amma, hur gjorde ni och hur gick det? Vore kul att höra fler historier.

söndag 10 mars 2013

Hej alla ni som brukar läsa min blogg!

Hoppas ni har haft en fin helg.

Jag tänkte bara berätta att jag har lagt till bloglovinknappen här på sidan så att ni enkelt kan följa min blogg via bloglovin och alltså prenumerera på inlägg. Ni börjar ju bli en liten skara som läser den här bloggen nu och jag skulle bli så himla glad om ni vill prenumerera på inlägg. Då kan ni enkelt följa när jag har skrivit ett nytt inlägg, via datorn eller telefonen.

Så här gör man:
Det är bara att klicka på ikonen här till höger, logga in på bloglovin och sedan börja följa bloggen VuxenTyp. Om ni inte redan har ett bloglovinkonto måste ni skaffa det, men det är väldigt enkelt som ni kommer märka.

Och så vitt jag vet går det alldeles utmärkt att följa bloggar anonymt om man vill. Det gör man genom att bocka för anonym under "Bloggar jag följer" när man är inloggad på bloglovin.

Lady Dahmer har skrivit ett inlägg med några argument för varför man ska prenumerera på bloggar som man läser.

Hoppas ni vill följa mig via bloglovin!

Ha en fin söndag.

torsdag 7 mars 2013

Klara färdiga stå!

Albins nya grej är att resa sig upp mot saker. Han kom på hur man gör för någon vecka sedan och nu gör han det hela tiden. Mot soffan, mot tv-bänken, mot kökstolarna, mot de låga hyllorna i köket. Eller så kommer han krypande emot en och vill att man ska hålla hans händer så att han kan ställa sig upp.

Ibland försöker han även ställa sig upp genom att ta tag i saker som ligger på golvet och som är lägre än honom själv. Då går det mindre bra. Eller sånt som rör sig. Som idag tog han tag i gåstolen för att ställa sig upp mot den och jag tänkte att det där kommer nog aldrig gå, den rullar ju iväg liksom. Men då tog han tag i väggen med ena handen och stöttade sig mot den, och då funkade det. Min smarta kille!

Det verkar helt fantastiskt att ha kommit på en sån där grej. Tänk känslan liksom, hej jag kan stå!







onsdag 6 mars 2013

Människor.









Det jag tycker allra bäst om att fotografera är människor. Människor i stadsmiljö, i rörelse och människor som är omedvetna om att man tar en bild just då. Jag gillar egentligen inte alls uppstyrda fotografier, även om det nog blir en hel del av det här på bloggen. Ska bilderna vara uppstyrda tycker jag egentligen det blir bäst om de är överdrivet uppstyrda, så att det är alldeles uppenbart att man poserar.

Men det är ju inte alltid helt enkelt att få till det där. Varken de uppstyrda bilderna eller de där man lyckas fånga ögonblicken. Man får öva, öva och öva.

Jag funderar på att anmäla mig till någon av fotografiskas fotokurser. Jag vill gå en mer kreativ fotokurs, där huvudfokus inte ligger på tekniken. Jag har gått en del teknikkurser redan men har nog glömt minst hälften av det jag har lärt mig. Tycker egentligen det är ganska tråkigt med tekniken, även om det är helt nödvändigt.

Fotografering II Bild eller Fotografering III Personligt bildspråk tycker jag verkar kul. Fast helst av allt skulle jag vilja gå en fotokurs där hemläxorna går ut på att man ska fånga olika sinnestämningar, känslor eller vad som helst som man vill berätta genom bilderna. Tipsa gärna om ni känner till någon bra som är åt det hållet.

tisdag 5 mars 2013

Det är så här den ser ut, färglös och blöt.


Det är så här den ser ut. Ganska färglös och blöt.

För typ tre veckor sen var jag så trött att jag på allvar undrade om något var fel. Jag ville bara sova och tänkte att så här trött kan man väl ändå inte vara.

Men sen tittade solen fram en dag och det började på riktigt märkas att det blir ljusare för varje dag och man kunde till och med se himlen. Och plötsligt var jag inte så trött längre.

Hej marsvåren! Du må vara lite färglös och blöt, men ack så efterlängtad.

söndag 3 mars 2013

En födelsedagsbrunch hos Helena.

I lördags kom min snälla kompis Elina hem till oss för att vara barnvakt åt Albin ett par timmar. Andreas skulle nämligen resa bort över natten och jag var bjuden på födelsedagsbrunch hos Helena.

Fram till för ett par veckor sedan hade vi inte haft barnvakt en enda gång. Inte något medvetet val eller så, det har bara aldrig riktigt behövts. Men nu de sista veckorna har det blivit några tillfällen, och hittills har det fungerat himla bra.

Så jag pussade Albin hej då och promenerade hem till den här snygga damen som fyller år i helgen.

Helena hade förberett vad som kanske var världens godaste brunch. Om jag måste utse en av mina kompisar till att vara bäst på att laga mat och fixa himmelskt goda frukostar, bruncher och middagar, då blir det Helena. 

Vi fick jordgubbar till exempel.

Hallonsmothie som man fick dricka med sugrör. (Glömde ta en bild på det, men ni vet ju hur sugrör ser ut).


Amerikanska pannkakor.

Och de här vackra skapelserna.


Lena var där.

Sara.



Och Magda. Ja, och så Helena själv då förstås.

Jag var föresten också där om ni undrar.

Och ett knippe tulpaner som jag hade tagit med mig. Älskar tulpaner, särskilt i en massa olika färger. Nu är det banne mig vår, eller hur?

Efter en stund tyckte Helena det var dags att öppna en flaska bubbel.

Så det gjorde vi.


Och sen hängde vi hemma hos Helena resten av eftermiddagen, åt jordgubbar och lekte stirra på varandra utan att vika undan med blicken-leken.

En mycket bra lördag.

fredag 1 mars 2013

En alldeles egen liten person.

Sista månaden har det hänt så himla mycket.

Albin har blivit som en liten ny person. Han är liksom aldrig stilla numera. Byta blöja och klä på honom är lite av ett svettigt träningspass för han ligger stilla cirka en halv sekund, sen är han någon annanstans.

Han tar sig ju fram nu och det märks att det är så mycket roligare när han alldeles på egen hand kan ta sig dit han vill. Det bästa är när han får syn på något (typ blinkande stereo i vardagsrummet) och sen ger ifrån sig ett slags glädjeljud för att sedan sätta fart så fort han bara kan ditåt, nästan lite flämtande med uppspärrade ögon och typ tungan hängandes utanför munnen.

Det här betyder ju att dagarna är ganska så mycket mer intensiva även för mig. Men även tvärtom faktiskt. Jag kan med gott samvete sitta i soffan framför datorn eller teven några minuter medan han ger sig iväg på upptäcksfärd i något annat rum.

Vi har försökt ”barnsäkra” lägenheten allteftersom och så gott det går. Jag tycker det är skitviktigt att känna mig trygg med att rummen är säkra så att han verkligen kan utforska fritt som han vill utan att jag behöver komma efter hela tiden. Känns som om vi har lyckats ganska bra hittills ändå, men vi kommer helt klart få göra betydligt mer allteftersom han blir snabbare och kommer på hur man öppnar skåp och lådor.  

Och sen har han fått så mycket mer egen vilja. Eller åtminstone visar han den mycket tydligare nu. På både gott och ont. Visst ibland är det sjukt frustrerande (när det typ är omöjligt att få på blöjan för att han inte vill ligga stilla 3 sekunder, inte vill äta, börjar gråta i ren trots när man försöker sätta på honom en tröja för att han vill krypa iväg till något annat mer spännande nu med detsamma) men mest är det på gott tycker jag om man bara låter bli att bli ”trotsig” själv och inser att det är han som är nio månader och jag som är vuxen.

Och så har han blivit så kärleksfull. Han bits pussas och nyps kramas, drar en i håret klättrar upp på en, lägger sig med huvudet i ens knä, och kommer efter om man går till ett annat rum. Och när han är lite trött ligger han bara alldeles stilla in ens famn, gör söta små ljud, kanske suger på tummen och pillar försiktigt med ens hår och gosar in sig.  

Himmel vad jag längtar efter att få lära känna den här lilla personen bättre. Tänk när han börjar prata och vi kan läsa sagor och gå till lekparken och gunga och kanske gå på barnteater och köpa lördagsgodis på någon gammal godishandel inne i stan.