tisdag 30 augusti 2011

Att göra ingenting, fast inte hemma.

Ikväll är jag hemma hos Andreas och gör ingenting. Just nu ligger jag på sängen och läser Elle medan Andreas är ute och springer.

Det är något särskilt med att göra ingenting fast inte hemma. På en plats där jag känner mig lite som hemma men som ändå inte är hemma. Det är som hemma fast utan några borden och måsten. Och just därför så väldigt avkopplande. Inga blommor som borde vattnas, ingen disk som borde tas omhand, inga kläder som väntar på att plockas upp, ingen katt som måste matas (jag har ju ingen katt, men ändå!).

Bara en säng, en tidning, och en fin person att krama på.

måndag 29 augusti 2011

Sista sommardagen?

I lördags var jag ute exakt hela dagen. Det var ju en alldeles fantastisk fin sommardag och jag och Andreas promenerade på ungefär varenda gata i hela stan. 

Vi började med att trängas bland alla människor och prylar på Bondens loppmarknad på Katarina bangata.

Där fanns typ allt, som skor, klänningar, böcker, dvd-boxar, barbiedockor, apor, porslin och ännu mera klänningar. Fast jag var väldigt nöjd med att bara gå runt och titta på alla saker.

Sedan gick vi till norrmälarstrand och tittade på folk istället. 

Och på hundar som badade.

En av de saker jag  gillar som allra mest med Stockholm är att alla inte sitter hemma på sina balkonger och ugglar, utan istället tar solstolen eller filten under armen och slår sig ner på bästa (allmänna) plats vid vattnet.  

Det var verkligen fullt med människor som hade picknick lite överallt i parkerna.

Sedan promenerade vi över Västerbron och mot Långholmen för att bada. Det blåste ganska mycket på bron men jag kunde gå i bara kjol och linne utan att frysa det minsta.

Man kunde se stranden där uppifrån. Vi kände att vi ville skynda oss dit.

När vi väl kom fram var det  ungefär lika många människor som cyklar, det vill säga ganska många.

Vi hittade en gräsplätt där vi bredde ut vår filt och så lade vi oss tillrätta. Jag läste ut min bok (Svinalängorna) och det var tillräckligt varmt i vattnet för att kunna simma. Himla härligt!

Några timmar senare tyckte vi att vi var färdiga med Långholmen. Så vi packade vi ihop våra saker och promenerade in mot slussen.

Vi gick över långholmsbron och sedan ned mot södermälarstrand.


Och tittade på båtar längs vägen.
 
Som den här båten tillexempel, som så klart fick mig att tänka på min kompis Elina.

Sedan tog vi en liten omväg förbi Mariatorget och promenerade Hornsgatan ner.


Korsade Götgatan.

Och stannade till och köpte glass på en kiosk vid Södermalmstorg.


Och så satte vi oss vid  kajen, åt glass och kisade mot solen. 

Och när vi senare på kvällen mötte upp Elisabet, Axel och Ture (som i och för sig mest låg i vagnen och sov) för att ta ett glas vin på en bar lite längre ned på gatan där jag bor, var det fortfarande varmt så att man kunde sitta ute utan att frysa.

Kanske den sista riktiga sommardagen? Som om jag fick bestämma lika gärna kunde få vara för alltid.

torsdag 25 augusti 2011

Min att göra i höst lista.

En kväll för någon vecka sedan eller så bestämde jag och Andreas träff utanför Gildas. Jag hade med mig min skrivbok och en penna.

Jag går och fikar ganska ofta men sällan på kvällen nuförtiden. Så det kändes lite som när jag gick på gymnasiet och brukade åka in till stan på kvällarna på måndagar, tisdagar, onsdagar eller torsdagar för att fika med min kompis Linda.

Teburkarna stod staplade på varandra på serveringsdisken. Vi höll tummarna för att ingen skulle välja någon av sorterna som var längst ner.

Sedan drack vi te.

Andreas kopp hade inget öra i och för sig, så den var lite svår att dricka ur. Men den var fin i alla fall.


Jag åt kladdkaka också

Efter ett tag tog vi fram boken och började skriva.  

Funderade.

Och skrev lite till.

Flera av sakerna var gemensamma, men inte alla.

Så här blev min att göra i höst lista:
- Ha filmmaratonhelg och titta på alla filmer som jag velat se men inte har sett än.
- Äta crêpes på Byn.
- Köpa ett nytt objektiv till min kamera.
- Sitta inne en regnig dag och lyssna på årets sommarpratare som jag har missat.
- Ha spelkvällar med Elisabet, Axel och Beppe.
- Gå en fotoredigeringskurs.
- Äta frukost på Cafe Bakverket.
- Följa minst en tv-serie (idol räknas inte).
- Titta på idol och äta Cherry Garcia.
- Åka till Gotland över helgen.
- Åka till Kroksjö över helgen.
- Läsa boken Blonde.
- Gå på söndagsspelningar på Pet Sounds.
- Gå på kvällspromenader och titta på lampor som lyser i fönstren på mysiga hus och lådsas att jag bor där.
- Hitta en fin blommig necessär som jag kan ha med mig på mina överhelgenresor.  
- Äta efterrätt och dricka vin på Hjördis, helst minst en gång i veckan.
- Åka tunnelbana till en helt ny plats där jag aldrig har varit förut.
- Ta ett kvällsdopp (eller flera) innan de blir för kallt.
- Ha höstpicknick i mössa och vantar.
- Spela poker.
- Gå på fotografiska.

måndag 22 augusti 2011

Sånt som engagerar, och andra bra saker man kan göra en lördag.

I lördags efter att jag hade hunnit med både det ena och det andra. Ja, och ett inte så litet det tredje heller för den delen.


Som en stund av kaffelycka.

Andreas namnsdagspresentöppning. Han fick den här fina godisburken.

Och att byta om till min bästa finklänning för att gå på min kompis Lindas vigsel (som var väldigt väldigt fin, jag är så glad för deras skull!)

Så promenerade jag till Mariatorget och Hotel Rival.

Där mötte jag upp Elisabet.

Vi skulle gå på ett samtal om kvinnors situation i politiken. Det var väldigt länge sedan jag gick på ett samtal, en debatt eller något överhuvudtaget som har med viktiga frågor att göra, så jag blev jättepepp när Elisabet ringde på förmiddagen och frågade om jag ville följa med.

Himla fint är det på Rival dessutom med röda lampor och ljuskronor i taket, men jag tyckte inte att jag riktigt lyckades fånga det hela med min iphone. Batteriet till kameran hade nämligen tagit slut tidigare på dagen då det fanns två nygifta personer som var så himla himla fina att jag bara blev tvungen att ta ungefär tvåtusen bilder på dem.

Vi fick vänta lite innan vi fick komma in och sätta oss, så vi passade på att ladda med jordnötter och vin. Och sedan slog vi oss tillrätta.

Elisabets kompis Ida kom också dit för att lyssna. Och en si då där sexhundra personer till.

Det var Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Gudrun Schyman som var dragplåstren för kvällen. Himla intressant var det och ganska roligt emellanåt, även om jag tyckte att själva temat inte alltid självklart hamnade i fokus för samtalet.

Lite senare på kvällen sa jag hejdå till Elisabet och Ida och promenerade tillbaka till mina delar av söder.

Jag skulle möta upp Andreas för att äta middag på min favorititalienare La Vecchia Signora.

Jag provade skaldjurspastan för första gången och kom fram till att jag skulle behöva gå en kurs i hur man äter kräftor. Min ipone fungerade ungefär som min "riktiga" kamera brukar göra utan blixt i mörket, det vill säga inte alls. Så det var lite svårt att dokumentera spektaklet.

Sedan promenerade vi till Skånegatan och mitt gamla stammishak Petsounds. Där hängde jag minst två dagar i veckan för inte så alltför länge sedan.

Vi skulle möta upp den här damen.

Här är en lite suddig jag.

Vi hängde lite i baren först och beställde öl och så. Innan vi slog oss ner på vår favoritplats i fönstret.

Andreas.

Helena och Andreas.

Elisabet kom också förbi. Hon hade en rolig ordleksapp på sin ipone som Helena blev tvungen att ladda ner per omgående.

Och sedan satt vi där i fönstret och drack öl och pratade tills de stängde klockan ett och vi promenerade vidare till en annan bar innan kvällen var slut och vi kramades hejdå och gick hem.

En ganska fullspäckad lördag men en väldigt bra sådan.

onsdag 17 augusti 2011

Om att springa genom stan och glömma bort att man kan bada.

Ikväll gjorde jag något nytt. Jag tog en löprunda genom stan. Från söder, längs katarinavägen, förbi slussen och gamla stan, längs med kajen och vid slottet, över vasabron och sedan vidare förbi stadshuset och längs norrmälarstrand. Jag brukar ju springa "i stan" (som i innanför tullarna) i vanliga fall också, men jag håller mig oftast till otrafikerade vägar där de flesta andra som jag möter också är ute för att antingen springa eller promenera. Just därför tvekade jag lite innan jag bestämde mig för att byta ut den vanliga rundan mot en tur genom stan.  Tanken på att komma flåsande i mjukisbyxor och svettig bland bilar och trafikljus tog emot lite, och mest bland alla turister, finklädda damer, översminkade 18-åringar och andra som är ute för att göra något annat än att just springa. Man kan tro att det kryllar av människor som är ute och springer på gatorna i stockholm men så är det inte. Inte ikväll i alla fall. På hela sträckan mötte jag två personer, innan jag kom till norrmälarstrand då.

Men av just samma anledning gav det också lite av en frihetsskänsla. Att känna mig fri att göra som jag vill i min egen stad och känslan av att komma kryssande bland alla dessa människor i just mjukisbyxor och svettig och ändå känna att det verkligen inte spelar någon som helst roll. Blev dessutom påmind ikväll om att det fortfarande är sommar. Herregud hade det varit samma kväll fast i maj eller juni hade jag suttit på en filt i en park eller på en uteservering. För det kändes verkligen som sommar igen ikväll. Det var fullt av människor på gräsmattorna och uteserveringarna och jag börjar undra hur det gick till när jag på två veckor helt har lyckats glömma att det fortfarande är augusti. Imorgon är det jag som ska bada eller sitta på en brygga och dricka vin.

söndag 14 augusti 2011

En lördag i augusti för ett år sedan.

Minns ni igår fast för ett år sedan? Det gör nämligen jag.

Vissa dagar kommer man ihåg in i minsta detalj. Igår fast för ett år sedan är en sådan dag för mig. Jag minns vad jag gjorde och vilka människor jag träffade, vad vi pratade om, vad jag hade på mig, ja till och med vilka mms jag skickade och vilka jag fick, och att jag köpte glass i en kiosk på Renstiernas gata.

Det var värmebölja i Stockholm, kanske varmaste dagen på hela sommaren. Typ 30 grader varmt ända in på natten. Och så var det midnattsloppet och Way Out West. Precis som igår alltså.

Jag vaknade av väckarklockan som ringde redan klockan nio. Jag skulle nämligen möta upp Jonas på Bondegatan för en utefrukost på Cafe Bakverket. Som en försenad 30-års present från mig. Men de visade sig ha sommarstängt så vi gick på ett ställe vid nytorget istället. Sedan tog vi en "guidad promenad" på söder med min promenadbok. Vi började med att åka upp med Katarinahissen, och gick sedan vidare mot Katarina Kyrka, in på Mäster Mikaels gata, upp för Sista styverns trappor och till Blockmakarens hus, köpte glass på Renstiernas gata, promenerade genom Vitabergen och till Faggens krog och uppfostringsanstalt. Jag lekte promenadguide och presenterade varje ny plats med stor inlevelse.  

När jag kom tillbaka till min lägenhet igen lite senare på eftermiddagen hade de riggat med stora högtalare i en lastbil precis utanför mitt fönster. Precis som igår alltså. Det var ju midnattsloppet.

På kvällen mötte jag upp Jessica och Maria i korsningen Östgötagatan/Bohusgatan. Vi skulle gå på fest och namngivningsceremoni för en båt.  Det var Elin och hennes kompis Cissi som hade köpt en alldeles egen båt.

De hade pyntat bryggan så himla fint med pastellfärgade ballonger och det var en alldeles underbar sommarkväll och man kunde sitta ute i bara klänning och utan strumpbyxor långt in på natten. Och så fick jag mms-rapporter från Andreas som var på Way Out West allt eftersom kvällen gick. Skräniga mobilinspelningar från olika konserter. Den sista var från Håkan Hellströms spelning som tydligen ska ha varit ganska så magisk.

Strax efter midnatt gick vi till Trädgården. Jag och Maria satt på trappan ända till de stängde och pratade om rädslor, kärlek och hennes pojkväns mat- och vinkunskaper. Och sedan blev klockan tre och vi promenerade hemåt igen i sommarnatten.

En ganska så fantastisk sommardag, kväll och natt en lördag i augusti för ett år sedan.