tisdag 28 juni 2011

..och jag ligger vaken om nätterna, men det gör ingenting.

Vet ni. Nu är det ganska så exakt tre dagar, två kvällar och tre nätter tills jag har semester. Och något har hänt den senaste veckan för när det börjar skymma och ljudet tystnar från gatan utanför mitt hus så går jag inte längre och lägger mig som jag brukar göra. Nä, jag öppnar fönstret, slår på musik (på låg volym så att grannen inte vaknar), häller upp en kopp te eller ett glas vin, och så sätter jag mig i fönstret och drar in sommarluften och lukten av asfalten och träden utanför. Och när klockan blir lite för sent och jag till slut går och lägger mig så kan jag ändå inte sova för jag ligger vaken och tänker och känner och andas sommar. Och vet ni vad det bästa av allt är, det gör ingenting. För det spelar ingen roll hur många timmar jag sover eller inte sover längre, jag blir ändå inte trött. För jag är färdig med att vara trött nu.

måndag 27 juni 2011

Sommarläsning.


Jag är en periodare när det kommer till att läsa böcker. När jag väl läser brukar det gå ganska fort. Men efter en bok dröjer det ofta länge innan jag tar mig an nästa. Det kan gå månader, ibland nästan ett halvår mellan böckerna. Jag är i och för sig duktig på att börja på nya böcker allt som oftast men jag tar mig sällan den tid som krävs för att bli fängslad. Det har inte alls med berättelserna i sig att göra. De behöver inte ens vara särskilt krävande eller svåra att komma in i. Men läser man en sida ena dagen, två sidor nästa dag och sen en sida igen någon vecka senare är det ganska omöjligt att fastna.

Det dumma med det här är att jag vet att jag mår som bäst under de perioder när jag lyckas lägga den där halvtimmes sträckläsningen som krävs för att bli biten. När boken alltid får följa med i väskan och jag kan sitta på tunnelbanan och nästan hoppas att den ska fastna mellan stationerna för att jag ska hinna läsa några sidor till. Så nu när det är sommar har jag bestämt mig för att ta tag i min rastlöshet (eller vad det nu handlar om) och komma igång med läsningen på riktigt. Jag har börjat läsa Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jag vill läsa minst en bok till av Mario Vargas Lllosa som jag läste förra sommaren. Då läste jag Den stygga flickans rackartyg. Den ska skilja sig en del från hans andra böcker och vissa har kritiserat den för att ge en ensidig kvinnoskildring. Och kanske har de rätt i delar av kritiken, men jag fastnade för hans språk, och något i den där förälskelsen (snudd på besattheten) som följer honom hela livet, och hur kärlekshistorian kombineras med beskrivningar av tidsandan och miljöerna under de år och på de platser som berättelsen utspelar sig. Den har gjort mig nyfiken på att läsa något annat av honom. Sen har jag länge tänkt läsa Per Anders Fogelströms böcker. Jag har köpt den första nu, Mina drömmars stad. Jag börjar så.

Finns det fler böcker som man bara måste läsa i sommar?

lördag 25 juni 2011

Midsommar i stan.

Vi var ett gäng som stannade kvar i stan för att fira midsommar i år. Jag har aldrig haft några bestämda midsommartraditioner som återkommer år efter år. De senaste tio åren har jag firat på många olika platser och mer eller mindre traditionellt. I stan med kompisar eller på olika lantställen med familj eller vänner. Något år har jag jobbat, ett år gick jag och en kompis på Berns som var den enda klubben i hela stockholm som hade öppet på midsommarafton.  När jag var barn stannade min familj oftast kvar i stan. Vi hade inget lantställe. På dagen brukade vi vara på Gammlia i Umeå, där fanns ponnyridning, midsommarstång och musikanter i folkdräkt. Vi hade med oss picknick och satt på en filt i gräset. Om jag hade tur var en av mina bästa kompisars familj också där. På kvällen grillade vi och åt jordgubbar och glass. Det ekade alltid lite tomt på kvarteret där vi bodde, nästan alla hade lämnat stan. Några år gjorde vi också det. Då åkte vi ut till en sommarstuga vid havet tillsammans med två andra familjer som hade barn i samma ålder som jag och min bror. Det var lite av det bästa jag visste. Vi var sex barn totalt som brukade sitta uppe till långt in på natten och spela kort i våran husvagn.

När "jag blir stor" kommer jag ha ett stort lantställe vid havet där alla mina vänner och deras vänner får plats. När sovplatserna har gått åt, slår vi upp tält på tomten så att fler kan komma och bo hos oss. Några blir så förstjusta att de skaffar egna små stugor och hus på samma ö. Och till slut är vi en enda stor familj där ute. Inte bara på midsommarafton, vi hänger där mest hela sommrarna faktiskt. Kliver ombord på någon skärgårdsbåt med fullpackade väskor som räcker för hela sommaren, och så lämnar vi stan. Vi ställer inga väckarklockor på hela sommaren, dukar upp stora frukostar i trädgården med valnötsbröd, lagrad prästost och kaffe som alltid smakar gudomligt. Några av oss har barn, och de springer så klart mest omkring och leker hela dagarna, äter körsbär direkt från träden och dricker hallonsaft. Vi spelar tennis, paddlar kajak,  ligger på bryggan vid vattnet och sträckläser böcker i timmar. När det regnar kurar vi ihop oss med varma tröjor och stora filtar, tänder ljus, dricker vin, leker lekar och spelar sällskapsspel tills solen går ner och sen upp igen. Ja, så får det helt enkelt bli.

Gårdagens midsommarfirande får nog räknas till ett av de mindre uppstyrda, men defintivt ett av de bättre. Vi satte några av detaljerna kvällen innan och resten samma dag. Vi började med att åka ut till Vinterviken för picknick på eftermiddagen. Jag tror ingen av oss hade några större förväntningar på vädret, så när solen sken så att det till och med brände lite på ryggen kom det bara som en glad överraskning. Vi hade med oss gravad lax, sill, gräddfil, dill och färskpotatis. Så himla gott det var. Och sen åt vi jordgubbar, drack rosévin och skålade med nubbe ur lite för stora glas.

Andreas var med. Och Helena så klart.


Magda var midsommarfin i prickig kjol.

Maria och Magda


Sanna och Elin. Elins pojkvän Daniel var också med, men han kom inte med på bild.


Som vanligt glömde jag bort att även jag borde vara med på bild. Tills vi var på väg därifrån. Alla bilderna är föresten tagna med min iphone. Jag måste skärpa mig och börja använda min systemkamera igen.

När kvällen började närma sig packade vi ihop våra saker och åkte hem till Helena. Då kom även Katta, Erika, Maria Lee och Stefan och anslöt sig till vårt lilla gäng. Sen gjorde vi i ordning  potatissallad, laxpaj, bröd, oliver, ostar och annat småplock. Och så var det dags att grilla. 

Och sen satt vi uppe och åt, drack vin och lekte lekar tills klockan plötsligt var ganska långt in på natten och det var dags att sätta sig i en taxi och åka hem. Ett väldigt bra gäng och en av de bättre midsommaraftnarna på länge.



torsdag 23 juni 2011

Hej. Det är torsdag.

Jag roar mig med sedvanligt torsdagsstäd. Eftersom det är dagen före midsommarafton tyckte jag det var passande att byta ut städölen mot städvin, det blir lite lyxigare då. Det är bra. Städa passar föresten väldigt bra ihop med att lyssna på radio. Jag har bland annat lyssnat på Underbara Clara som var på morgonpasset häromdagen. Och dessutom har jag satt ihop en liten spellista kvällen till ära.

Den hittar man här.

/E

måndag 20 juni 2011

Norrländsk granskog och kokkaffe.

Jag åker alltid upp till norrland på sommaren. För att hälsa på mamma och pappa och min bror och mormor och morfar som alla bor där uppe. Och även fast jag hemskt gärna vill träffa dem allihopa så tar det ändå alltid emot lite varje år när jag ska boka resan upp på just sommaren. Jag tänker på ett folktomt rådhustorg en tisdag i juli, uteserveringar där ingen längre är i samma ålder som en själv för att man har blivit äldre än 22 men ändå inte har hunnit fylla 50. Att ligga och svettas i en solstol i sin egen trädgård istället för med en picknickkorg på en filt i en park. Och att man måste ha bil för att ta sig till havet.

Och precis på samma sätt har jag tänkt i år. Men i natt hände något, för imorse vaknade jag plötsligt upp med en stark längtan efter lukten av norrländsk granskog och kokkaffe. Och nu kan jag inte sluta tänka på allt bra som vi kommer kunna göra där uppe. Som att ta långa morgonpromenader runt kroksjön, sitta i mormors kök och lyssna på stora gamla klockor som slår, äta hembakta syltkakor och dricka kokkaffe ur små koppar med blommor på. Vi kommer kunna låna pappas bil och åka på utflykter till havet eller till någon grannby om det regnar. Jag kommer visa huset där jag växte upp och hur min gamla skola såg ut. Skogen där vi brukade leka röda vita rosen. Och på kvällarna kommer vi dricka rödvin, laga italienska middagar och spela fyrmansvist.

Åååh, tänk!

söndag 19 juni 2011

När bad på långholmen kändes långt borta.

Det blev ett ganska långt uppehåll. Näsan har slutat rinna nu. Då kändes bad på långholmen väldigt långt borta. Så här såg det ut då någon dag för länge sen när snön fortfarande låg tät och solen gick ner under västerbron.


Nu rockar vi sommaren istället!


Tiden som gått har jag mest jobbat, jobbat och jobbat, och druckit vin och kaffe så klart. Rest lite också i och för sig, firat födelsedagar, barndop och ätit påskägg. Återkommer kanske med ett försök till bättre sammanfattning lite senare.

/E